Könyvbemutató

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára
tisztelettel meghívja Önt

Biedermann Zsuzsánna – Kis Judit:
Szubszaharai Afrika gazdasága a 21. században című könyvének bemutatójára

Időpont: 2017. december 6. (szerda) 14:30
Helyszín: Honvédelmi Minisztérium
1055 Budapest, Balaton u. 7-11. (A épület 3/342)

A könyvbemutató házigazdája: Dr. habil. Besenyő János ezredes
A könyvet bemutatják: Biedermann Zsuzsánna és Czirják Ráhel
A könyv kedvezményes megvásárlására lehetőség nyílik a helyszínen.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi telefonszámokon szíveskedjen jelezni, legkésőbb 2017. december 4-ig:
MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
Tudományos Szakkönyvtár
HM telefon: 21-465; 22-358; 22-211
Városi telefon: (1) 474-14-17
Email: hvk.tkh@hm.gov.hu
...Bővebben»

Új-régi fenyegetések

Új-régi fenyegetések címmel aktuális biztonságpolitikai kérdésekről, társadalmi kihívásokról szóló kerekasztal-beszélgetést tartottak november 23-án, csütörtökön a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban. A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) rendezvénye szorosan kapcsolódott a Magyar Tudományos Akadémia által - 2003 óta - minden év novemberében megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe országos programsorozathoz.

A neves szakértők – dr. habil Besenyő János ezredes, a HVK TKH osztályvezetője, dr. Kiss Álmos Péter, a HVK TKH vezető kutatója, dr. Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója, Répási Krisztián, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont külső munkatársa, valamint dr. Kaiser Ferenc, az NKE Nemzetbiztonsági Intézet, Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék tanszékvezetője – terrorizmus és migráció témájában ismertették álláspontjukat a hallgatósággal. A rendezvényt dr. Surjányi Dávid újságíró, nemzetközi jogász moderálta. ...Bővebben»

Könyvbemutató: A dzsihád legyőzése

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára szervezésében mutatták be dr. Sebastian Gorka A dzsihád legyőzése című könyvét november 22-én, szerdán, a Honvédelmi Minisztériumban.

A könyvbemutató házigazdája, dr. habil. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely osztályvezetője nyitóbeszédében úgy fogalmazott: minden szempontból formabontó könyvről van szó, amely olyan kérdéseket tesz fel az amerikai és az európai társadalmaknak, amelyekkel állampolgáraik nem szívesen szembesülnek. A könyv figyelmeztetés az amerikai társadalomnak − mondta dr. Kis-Benedek József nyugállományú ezredes, címzetes egyetemi tanár, aki szerint a lényegre törően, olvasmányos módon és erős érzelmi töltéssel megírt kiadvány sok olyan ismeretet ad át az olvasóknak, amelyhez Magyarországon nem biztos, hogy hozzá lehet jutni. ...Bővebben»

Lessons Learned: The Effect of Migration on Terrorism

	
	
SLessons Learned: The Effect of Migration on Terrorism
A HVK Tudományos Kutatóhely munkatársa, Dr. Stohl Róbert százados előadóként vett részt a 2017. november 14-15-én, Ankarában, a NATO Terrorizmus-elleni Kiválósági Központ által szervezett „Lessons Learned: The Effect of Migration on Terrorism: Challenges for CT/CVE” elnevezésű workshopon.

A rendezvényen több, nemzetközi szinten is elismert akadémiai és gyakorlati szakember osztotta meg tapasztalatait a tömeges migráció és nemzetközi terrorizmus lehetséges kapcsolódási pontjai, az európai terrortámadások és migráció kapcsolata vonatkozásában, de a résztvevők hallhattak előadást a török határőrizeti kérdésekről a tömeges bevándorlással összefüggésben, valamint a nevelés szerepéről a szír fiatalok radikalizációjának megelőzésében.

Sebastian Gorka: A Dzsihád legyőzése - Könyvbemutató

November 22-én újra Könyvbemutatót tart a HVK Tudományos Kutatóhely és a Tudományos Szakkönyvtár.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk! ...Bővebben»

Új-régi fenyegetések - Terrorizmus, migráció, biztonságpolitikai kihívások

	
	
Új-régi fenyegetések - Terrorizmus, migráció, biztonságpolitikai kihívások
Aktuális biztonságpolitikai kérdésekről, társadalmi kihívásokról beszélgetnek a téma szakértői: Dr. habil. Besenyő János ezredes (Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, osztályvezető), Dr. Kiss Álmos Péter (Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, vezető kutató), Dr. Tálas Péter (NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, igazgató), Répási Krisztián (NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, külső munkatárs), Dr. Kaiser Ferenc (NKE Nemzetbiztonsági Intézet Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék, tanszékvezető). A rendezvény moderátora Dr. Surjányi Dávid – újságíró, nemzetközi jogász.

Időpont: 2017. november 23. 14.00
Helyszín: Honvéd Kulturális Központ, Üvegpalota, Gobelin terem
(XIV., Budapest Stefánia út 34-36)

Elismerő oklevél

Az angolai békeműveletet bemutató kötet bővített és átszerkesztett, portugál nyelvű kiadásának szerkesztési- kiadói munkálatainak magas színvonalú elvégzéséért Lizeth Nawanga Satumbo Pena, az Angolai Köztársaság nagykövete elismerő oklevelet adott át Bíró Ákosnak, a Kutatóhely tartalékos katonai szolgálatot teljesítő munkatársának.

Megjelent az angolai békeműveletet bemutató kötet bővített kiadása

Megjelent az angolai békeműveletet bemutató kötet bővített és átszerkesztett kiadása. A könyvet november 10-én, pénteken, az afrikai ország függetlenné válásának évfordulóján mutatták be a fővárosban.

Az angolai nemzeti ünnepen tartott rendezvényen Lizeth Pena, a Dél-Afrika nyugati részén található állam budapesti nagykövete elmondta: országa 1975. november 11-én vált függetlenné, első elnöke pedig Antonio Agostinho Neto volt; az egykori portugál gyarmat éppen negyven évvel ezelőtt kötötte meg első együttműködési szerződéseit Magyarországgal. A nagykövet hangsúlyozta: Magyarország töretlen jóindulatát jelzi, hogy békefenntartókat küldött az előző század kilencvenes éveiben Angolába. ...Bővebben»

Véget ért a Társadalom és honvédelem konferencia

Véget ért az a kétnapos konferencia, amelyet a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága szervezett Társadalom és honvédelem címmel a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

A szimpóziumon a meghívott előadók a Magyar Honvédség és a társadalom egymásra gyakorolt hatását elemezték különböző aspektusokból. ...Bővebben»

Társadalom és honvédelem

A Kutatóhely Társadalom és honvédelem címmel rendez kétnapos konferenciát a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban november 8-án és 9-én.

A szimpózium elsősorban olyan történelmi, társadalmi folyamatok feltárására törekszik, amelyek hatással vannak a jelenkori magyar társadalomra. A konferenciát dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök nyitotta meg. ...Bővebben»

Meg kell becsülnünk a múltat

A 2017. november 3-án, Balmazújvárosban a „Tiszteletadás Napja” elnevezésű programsorozat keretében rendezett konferencián a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyet Szabóné Szabó Andrea alezredes, osztályvezető-helyettes képviselte ...Bővebben»

Betelik a létszám

Szinte valamennyi olyan státuszát feltöltötte a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, amelyet önkéntes műveleti tartalékosoknak tartottak fenn. A tartalékos katonáknak dr. Besenyő János ezredes, a Kutatóhely vezetője mutatta be az ott folyó munkát a Honvédelmi Minisztériumban.

Sikertörténetként is felfogható a tartalékos rendszeren belül a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) helyfeltöltöttsége. Mint azt Besenyő János ezredes, a Kutatóhely vezetője a november 3-án tartott ismertető és adminisztrációs eligazításon a tartalékos katonák előtt elmondta, a kutatóhely jelenlegi 19 főállású és 23 külsős szakértője mellett immár 42 önkéntes műveleti tartalékos is erősíti a tudományos munkát a Honvéd Vezérkar speciális elemzőcsoportjában. Az ezredes hangsúlyozta: olyanokra esett a választásuk, akik a Kutatóhely tevékenységével kapcsolatos szakterületeken tudományos vagy katonai múltjuk révén otthonosan mozognak ...Bővebben»

Terrorizmus elleni konferencia Törökországban

A NATO Terrorizmus Elleni Kiválósági Központja október 24-25-én rendezte meg „A terrorizmus elleni küzdelem átfogó megközelítése – előnyök és csapdák, elméleti és gyakorlati tapasztalatok” című szakértői konferenciáját Törökországban, Ankarában. A központot Törökország, mint befogadó nemzet alapította még 2005-ben három szponzor nemzettel - Bulgáriával, Romániával és az Egyesült Királysággal - együtt. Még ebben az évben csatlakozott a kezdeményezéshez az Amerikai Egyesült Államok, majd 2006-ban Hollandia.

A magyar csatlakozási folyamat 2011-ben zárult le. A szervezet nyitott a bővítésre: ezt bizonyítja az is, hogy 2016-ban Albánia és Olaszország is benyújtotta csatlakozási kérelmét. A központ feladata a NATO transzformációjának elősegítése, melynek érdekében szakértőket biztosít a terrorizmus elleni védelem területén, végzi a terrorizmus elleni védelemmel kapcsolatos képzést, részt vesz a NATO tapasztalat feldolgozó munkájában, valamint NATO doktrínák, koncepciók kidolgozásában és tesztelésében ...Bővebben»

A hazám érdeke fontosabb, mint az enyém

Huszonhét esztendős. Jogász akart lenni, az lett. Az oktatás volt az egyik álma, most oktat. Egyenruhát öltött volna, már abban dolgozik. Dr. Bangó Zoltán önkéntes műveleti tartalékos századossal, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely terrorellenes munkacsoportjának munkatársával beszélgettünk realitásról, álmokról, okokról, következményekről, célokról és küldetéstudatról ...Bővebben»

Terrorizmus: össztársadalmi probléma

Új feladatot kapott az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye (HVK TKH). A szigorúan objektív alapon, tudományos módszerekkel katonai- és biztonságpolitikai elemzéseket készítő műhelyen belül terrorellenes kutatói munkacsoport alakult.

Súlyosbodó körülmények
A HVK TKH sokrétű feladatrendszert lát el. Kutatásaik eredményének egy részét a nyilvánosság elé tárják, más anyagaikhoz azonban csak szigorú engedélyeztetés után lehet hozzájutni. A kutatóhely az, amelynek tevékenysége tudományos háttérmunkával támogatja a tárca és Magyar Honvédség döntéshozóit, azaz mindig friss, következtetésekkel ellátott információkkal áll a vezérkar és a minisztérium rendelkezésére. A közelmúltban dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök egy terrorellenes kutatói munkacsoport felállítását szabta feladatul a kutatóhelynek. ...Bővebben»

Elismerést vettek át a Kutatóhely dolgozói

Az október 23-i ünnepségekhez kapcsolódóan a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely három munkatársa is elismerést vehetett át. Október 19-én Dr. Kiss Álmos Péter, vezető kutatónk ünnepi állománygyűlés keretében vette át a Honvéd Vezérkar főnöke által adományozott emléktárgyat. Szintén ezen a napon,a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége "Katonanemzedékek Találkozóján", Balatonakarattyán Dr. Stohl Róbert százados vette át a BEOSZ által alapitott "Katonák példaképe"-dijat.
Október 20-án pedig, a Stefánia Palotában rendezett központi ünnepségen Szabóné Szabó Andrea alezredes, a Kutatóhely osztályvezető-helyettese vette át a Szolgálati Érdemjel Arany fokozatát. ...Bővebben»

A tábori főrabbi látogatása a Kutatóhelyen

Dr. Köves Slomó, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátus (HM TLSZ TR) tábori főrabbija, egyben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija tett látogatást október 19-én a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyen (HVK TKH).

A vendéget dr. Besenyő János ezredes, a HVK TKH vezetője fogadta. A megbeszélésen részt vett Bíró Ákos tartalékos százados, a HVK TKH önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot teljesítő munkatársa, a 2016. december 12-én Krakkóban, a limanowai csata 102. évfordulója alkalmából megnyílt „Júda magyar oroszlánjai Galícia földjén” című kiállítás kurátora is.

A tábori főrabbi látogatása azért is bírt nagy jelentőséggel, mert a Kutatóhely 2014-es megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a tudományos, szakmai élet képviselőivel való széleskörű együttműködés megteremtésére és elmélyítésére, folyamatosan keresi az együttgondolkodás új dimenzióit és területeit. ...Bővebben»

Cseh Valentin - A nándorfehérvári csata

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, valamint az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára szervezésében mutatták be Cseh Valentin „A nándorfehérvári csata 1456” című könyvét október 12-én, csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kötet a nándorfehérvári csata történetét és előzményeit mutatja be a déli határvédelem kialakulásától Kapisztrán Szent János és Hunyadi János kultuszának XX. századi utóéletéig.

A könyvbemutató házigazdája, dr. habil. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetője úgy fogalmazott: ahhoz, hogy egy adott témában a kutatóhely előrejelzéseket és megalapozott elemzéseket tegyen a vezetők asztalára, a történelmi múltat is ismernie kell és annak eredményeit, értékeit és tanulságait fel kell használnia. „A Nándorfehérvárnál szemben álló muzulmánok és keresztények közti vallási, kulturális és egyéb különbségek manapság is visszaköszönnek, tehát ahogy mondani szokták, a történelem ismétli önmagát” – mondta Besenyő János ezredes, hozzátéve: ezért is nagyon fontos, hogy helyt adjanak a hasonló könyvbemutatóknak ...Bővebben»

Nemzetközi elismerést kapott a kutatóhely vezetője

A vancouveri (Kanada) központú International Hungarian Military History Preservation Society (IHMHPS) az első világháborúra emlékező „2014-2018 Emlékkeresztet” adományozott dr. Besenyő János ezredesnek, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetőjének. Az IHMHPS 2008-ban alakult meg Peter Czink vezetésével. A szervezet küldetésének tekinti, hogy támogassa az angolajkú és angolul értő érdeklődőket szerte a világban a magyar katonai történelem megismerésében és tanulmányozásában, ily módon is elősegítve a nemzetvédelem, a katonai hagyományok és a békefenntartás fontosságának hangsúlyozását.
A szervezet törekszik a világ minden táján élő magyarok és a hazai intézmények közötti kapcsolat erősítésére, ösztönzi a katonai történeti-történelmi múlt emlékeinek megőrzését, valamint támogatja a vonatkozó tudományos projekteket Magyarországon és a világ más országaiban egyaránt.

Évi négy alkalommal színvonalas periodikát jelentet meg Kanadában, mely a szervezet nemzetközi tagságának révén a világ számos országába eljut és melyben - többek között - a magyar hadtörténelem elfelejtett fejezeteit feldolgozó témákról olvashat az érdeklődő ...Bővebben»

Két lépés előre, egy lépés hátra?

Két lépés előre, egy lépés hátra? - ezzel az alcímmel rendezett az afrikai konfliktusok dinamikájával foglalkozó nemzetközi konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés kiemelt projekt keretében működő Afrika Kutatócsoport október elején. Dr. Marsai Viktor, a kutatócsoport vezetője bevezetőjében elmondta: a kontinensen az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött, növekedett és erősödött a gazdaság, érdemi lépések történtek a modern jog- és állami intézményrendszer kiépítése felé, valamint megszűnt több konfliktus. Ugyanakkor azonban több válsággóc megmaradt, illetve újak is keletkeztek: napjainkban Afrikában van a legtöbb erőszakos konfliktus. Erre utalt a konferencia címválasztása is.

A rendezvényen elhangzott mintegy 20 előadás során a téma külföldi és hazai szakértői és kutatói számba vették a kontinens szinte összes ma is zajló erőszakos konfliktusát Líbiától Szudánon át Szomáliáig, a konfliktuskezelésben szerepet játszó olyan tényezőkkel is foglalkozva, mint a gazdasági együttműködés, a humanitárius segítségnyújtás, a nemzetközi közösség, az Európai Unió, a regionális nemzetközi szervezetek szerepe ...Bővebben»

Migrációs útvonalak

„A migráció a történelemhez tartozik, mindig is volt migráció. A kínai nagyfalat ezért építették” – fejtette ki véleményét Dr. habil. Besenyő János ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a migrációs útvonalak témájában tartott előadásán. „Forró pontok - Higgadt vélemények; aktualitások a biztonságpolitikában” előadás-sorozat jelenlegi állomásán az ezredes bemutatta a napjainkban fellángoló migrációs folyamatok hátterét, az illegális migráció megoldási lehetőségeit, valamint a csempészhálózatok legismertebb útvonalait. A rendezvény az NKE Nemzetbiztonsági Intézet Terrorelhárítási Tanszék és a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsa közreműködésével valósult meg ...Bővebben»

Szöveg: Podobni István
Fotó: Szilágyi Dénes

Hazánk semmivel sem pótolható

„Fontos a haza védelmének ügye. Tudjuk azt, hogy a hazánk semmivel sem pótolható, Magyarország csak egy van, minden bajtól meg kell védeni és a Magyar Honvédség katonái erre esküdtek fel, ezért vállalják nap, mint nap a szolgálatukat” - fogalmazott dr. Simicskó István Nyíregyházán, szeptember 28-án, csütörtökön a „Hadtudomány és Társadalom, különös figyelemmel a Tiszántúlra” elnevezésű konferencia, melyen Dr. habil. Besenyő János ezredes, a Kutatóhely vezetője is részt vett.

A Magyar Hadtudományi Társaság szervezésében megtartott rendezvény keretében előadást tartó dr. Simicskó István hangsúlyozta katonáink helytállását és áldozatvállalását. Hozzátette: Magyarország biztonsága három pilléren alapszik. A Magyar Honvédség felkészültségén, tudásán, képességein és szellemiségén; a NATO szövetségi rendszerünkön és az állampolgárok hazafias elkötelezettségén ...Bővebben»

Felkelés elleni műveletek

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely munkatársa is részt vett a NATO PfP tananyag megírásában

A Partnership for Peace (PfP) Consortium of Defense Academies and Security Studies Institutes szakmai hálózatot hatvan ország több mint nyolcszáz intézménye alkotja. A konzorcium kutatási programjainak fő célkitűzése, hogy támogassák az érdekelt államok döntéshozóinak munkáját, segítsék a PfP államokat szilárd, demokratikus alapokon álló védelmi intézmények megteremtésében. A szervezet központja a Marshall Centerben (George C. Marshall European Center for Security Studies, Garmisch-Partenkirchen) található.

A konzorcium egyik fontos programja egy, a felkelés elleni műveletekkel kapcsolatos tanterv (Counterinsurgency Curriculum) összeállítása. A tanterv kifejlesztését a szervezet Conflict Studies munkacsoportja végezte. A tizenegy főből álló nemzetközi szakértői csoportban ausztrál, amerikai, francia, német, kanadai, valamint magyar katonák és tudományos kutatók dolgoztak együtt ...Bővebben»


Cseh Valentin: A nándorfehérvári csata 1456

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a
MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára

tisztelettel meghívja Önt

Cseh Valentin: A nándorfehérvári csata 1456 című könyvének
2017. október 12-én, csütörtökön 14.00-kor a Honvédelmi Minisztérium
A épület III. emelet 342. sz. konferenciatermében tartandó könyvbemutatójára.

A könyvet bemutatja: Dr. Négyesi Lajos alezredes,
HM Kegyeleti Diplomáciáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkárság
Belföldi szakreferens, hadtörténész, egyetemi docens,

A könyvbemutató házigazdája: Dr. habil. Besenyő János ezredes, osztályvezető

„Egyetlen ember és egy egész alakulat kálváriája”

Új, bővített kiadásban jelent meg a közelmúltban a Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című kötet. A kötetet a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára állandó programjai között szereplő könyvismertető-sorozatban mutatták be az érdeklődőknek szeptember 20-án a Honvédelmi Minisztériumban.

Az esemény házigazdája Szabóné Szabó Andrea alezredes, osztályvezető-helyettes, a könyvbemutató moderátora dr. Bartók Béla, az Eszterházy Károly Egyetem Új- és Jelenkori Történettudományi Tanszékének docense volt. Dr. Bartók Béla kiemelte: a mindenhol fellelhető kettős irány miatt a kiadvány kiemelkedő munka a maga nemében. Rámutatott, hogy a kötet egyszerre ábrázol egyéni sorsokat és a közösségek, alakulatok megpróbáltatásait, magában foglalja a nemzeti és egyetemes emberi értékeket, ráadásul az elmélet és gyakorlat harmóniája is tetten érhető benne, hiszen a szerzők nemcsak levéltárakban kutattak, hanem gondos terepmunkát is végeztek, hosszú éveken át tárva fel a Doberdó-fennsík harctereit.


Pintér Tamás - Rózsafi János - Stencinger Norbert: Magyar ezredek Doberdó-fennsík védelmében - Könyvbemutató

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely
és a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára
tisztelettel meghívja Önt
Pintér Tamás - Rózsafi János - Stencinger Norbert:

Magyar ezredek Doberdó-fennsík védelmében
című könyvének 2017. szeptember 20-án, szerdán 14.30-kor

a Honvédelmi Minisztérium A épület III. emelet 342. sz.
konferenciatermében tartandó könyvbemutatójára.

A könyvbemutató moderátora:
Dr. Bartók Béla főiskolai docens,
Eszterházy Károly Egyetem Új- és Jelenkori Történettudományi Tanszék

A könyvbemutató házigazdája:
Dr. habil Besenyő János ezredes, osztályvezető


Az Európát érintő migrációs útvonalak"Az Európát érintő migrációs útvonalak"

Dr. habil Besenyő János ezredes

Időpont: 2017. október 3. 15:00 óra
Helyszín: 1101 Budapest, Hungária körút 9-11
Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Díszterem


Európa a terror árnyékában - Interjú Dr. Besenyő János ezredessel, a Kutatóhely vezetőjével.

"Már egyre kevésbé lehet olyan terrorsejteket létrehozni, mint korábban, amelyek évekig készülnek egy-egy támadásra és beépülnek a társadalomba. Épp ezért váltottak az úgynevezett low cost támadási módra. Védekezni ellene szinte lehetetlen. Erről Besenyő János ezredes beszélt az ATV, Egyenes Beszéd című műsorában." - atv.hu ...Bővebben»


Nukleáris megállapodás felbontásával fenyegetőzik Irán - Interjú Dr. Kiss Álmos Péterrel

A Ma Este vendége Kiss Álmos Péter vezető kutató ...Bővebben»


Phenjan csapást mérne Guamra - Interjú Dr. Kiss Álmos Péterrel

Az ATV Start vendége Kiss Álmos Péter vezető kutató...Bővebben»


Hirado.hu - Interjú Dr. Besenyő János ezredessel

Besenyő János az M1 aktuális csatornán szombaton azt mondta, nem jelenthető ki, hogy Bassár el-Aszad “megúszta”, de nélküle nem képzelhető el rendezés a térségben, mert az oroszok nem hagynák veszni azt az “időt, energiát, pénzt”, amelyet befektettek az Aszad-családba több mint ötven éve, a tengeri kikötőt, a repteret és a helyi érdekeltségeket.Azt mondta, hogy bár felmerült Szíria három részre osztása, ez lekerült a napirendről, jelenleg arról van szó, hogy közvetítéssel megpróbálják az ellenzéket az elnökkel egy asztalhoz ültetni, új alkotmányt létrehozni, esetleg választásokat kiírni...Bővebben»


Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert el a kutatóhely vezetője

A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának döntése alapján dr. habil. Besenyő János ezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) vezetője − kétéves időtartamra − elnyerte a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.Az ösztöndíjra vonatkozó oklevelet az osztályvezető július 5-én, szerdán vehette át a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett ünnepségen.

A Bolyai-ösztöndíjat a 45 év alatti, tehetséges kutatók anyagi támogatására hívták életre, a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése céljából. Az ösztöndíjat független, szakmailag és tudományos szempontból autonóm, az MTA elnöke által létrehozott Kuratórium hirdeti meg, bírálja el és ítéli oda 1998 óta, minden évben. Az ösztöndíj egy-, két- vagy hároméves időtartamra nyerhető el ...Bővebben»


24.hu - Interjú Dr. Besenyő János ezredessel

Dr. Besenyő János ezredest, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének a vezetőjét kérdeztük a terrorizmus elkövetési módjainak a változásairól, integrációról.

Mi a kutatási területük?
A vezérkar által létrehozott kutatóhely vagyunk, főként a honvédelmi miniszternek, a vezérkarfőnöknek, illetve a katonai vezetésnek dolgozunk, de szervezetileg a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Felkészítő Kiképző Parancsnokságának vagyunk az osztálya. Nagyrészt nyilvános elemzéseket készítünk, amelyek mindenki számára szabadon hozzáférhetők, de olyan anyagokat is írunk, amelyek nem publikusak. Kiemelten foglalkozunk Magyarország biztonságpolitikai kihívásaival, a terrorizmussal, békeműveletekkel, amelyekben a magyar katonák részt vesznek, illetve mindazokkal a területekkel, ahol Magyarországnak bármilyen érdekeltsége van. Ez Afrika, a Közel-Kelet, a keleti nyitás miatt kissé a távol-keleti rész is, a mediterrán régió, illetve az elmúlt évben a migráció és az ehhez kapcsolódó tevékenységek is ...Bővebben»


Elismerés a Kutatóhely vezetőjének

A Magyar Vöröskereszt érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként dr. Göndöcs Zsigmond, a szervezet elnöke oklevelet adományozott dr. Besenyő János ezredesnek, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) vezetőjének. A Magyar Honvédség és a Vöröskereszt együttműködése nem új keletű, ahogyan Besenyő ezredes is több mint egy évtizede támogatja a szervezet munkáját nemcsak magánemberként, hanem szervezeti keretek között is.

Az ezredes pályafutása során - bármelyik katonai szervezetnél is teljesített szolgálatot - mindig aktívan közreműködött a Vöröskereszt gyermekeket és nehéz élethelyzetben lévőket segítő programjaiban, és megszervezte, hogy kollégái is részesei lehessenek a megajándékozott gyermekek örömének ...Bővebben»


Bukarestben jártak a Kutatóhely munkatársai

Fegyveres erők saját határokon belül történő alkalmazása: a múlt tanulságai, mai kérdések és jövőbeni fejlemények címmel rendezett konferenciát a Partnership for Peace (PfP) Konzorcium Conflict Studies Working Group (CSWG) a közelmúltban, a román fővárosban. A CSWG a hadtörténelem és hadtudományok művelőinek nyújt állandó nemzetközi fórumot és kapcsolatokat. Az éves rendszerességgel megrendezett konferenciákat általában két hadtudományi intézmény szervezi közösen.

A CSWG idei, egyben 17. konferenciáját a Királyi Dán Védelmi Kollégium és a román Védelmi Minisztérium Védelmi és Hadtörténeti Politikai Tanulmányok Intézete szervezte. A programra huszonnégy országból több mint negyven résztvevő érkezett. Magyarországot dr. Besenyő János ezredes, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság HVK Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) vezetője, dr. Kiss Álmos Péter, a HVK TKH vezető kutatója és dr. Krámli Mihály, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója ...Bővebben»


Doktori pótfelvételi 2017

Tisztelt Pályázók!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Doktori felvételi tájékoztató 9. pontja alapján doktori felvételi eljárást hirdet. A jelentkezés feltételei megegyeznek a rendes felvételi eljárás követelményeivel.

Az egyetem a hadtudományok, a katonai műszaki tudományok, a közigazgatás-tudományok, valamint a rendészettudományok tudományágakban rendelkezik önálló, akkreditált doktori iskolával. A Hadtudományi Doktori Iskola, a Katonai Műszaki Doktori Iskola, a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola és a Rendészettudományi Doktori Iskola célkitűzései, dokumentumai, törzstagjai, oktatói, doktoranduszai és doktorjelöltjei legfontosabb adatai megtekinthetőek az Országos Doktori Tanács honlapján (http://www.doktori.hu).

A pályázati anyagok beérkezésének határideje: 2017. július 31., 16:00

További információk az alábbi linken érhetők el


Ormai Norbert, az első aradi vértanú

A közelmúltban jelent meg dr. Süli Attila őrnagy Ormai Norbert, az első aradi vértanú című könyve. A kötetet a Honvédelmi Minisztériumban is bemutatták. A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, valamint a Tudományos Szakkönyvtár által szervezett könyvbemutatón megjelenteket Szabóné Szabó Andrea alezredes, a Kutatóhely vezetőhelyettese köszöntötte

A könyvet dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnokának tudományos helyettese méltatta. Beszédében szólt Ormai, vagyis eredeti nevén Auffenberg Norbert honvédezredes életének főbb mozzanatairól is. Elhangzott: miután a honvédezredes tizennégy évig raboskodott Munkács várában, 1848 nyarán beállt egy akkor szerveződő önkéntes vadászalakulatba, ami részt vett a szerb felkelők elleni harcokban. ...Bővebben»


Könyvbemutató Bonyhádon

A bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtárban mutatta be Dárfúr, a lángoló tartomány – Az Afrikai Unió szudáni missziójának története”című könyvét dr. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetője a napokban.

Besenyő ezredes 2005-ben, szinte a legveszélyesebb időszakban töltött el hat hónapot a területen az AMIS békefenntartó misszió tagjaként, mint az Európai Unió által delegált logisztikai tanácsadó. A HVK TKH osztályvezetője a közönségtalálkozón bemutatta a dárfúri események hátterét, rámutatva azon összefüggésekre, amelyek megkönnyítik a konfliktus megértését azon érdeklődők számára is, akik nem foglalkoznak mélyebben az afrikai kontinens történéseivel. Az ezredes beszélt saját missziós tapasztalatairól, a megélt nehézségekről és azokról az élményeiről is, amelyeket olykor csak kellő humorral és iróniával sikerült túlélnie. ...Bővebben»


Terrortámadás Manchesterben

Mire mutatnak rá az egyre gyakoribb európai robbantásos merényletek, az elkövetők származása és az elkövetés módja? - interjú Dr. Besenyő János ezredessel, a Kutatóhely vezetőjével ...Bővebben»


Dárfúr: A lángoló tartomány

A Solymár Imre Városi Könyvtár
tisztelettel meghívja Önöket

Dr. habil Besenyő János ezredes

Dárfur, a lángoló tartomány
Az Afrikai Unió szudáni missziójának története
című könyvének bemutatójára

Helyszín: 7150 Bonyhád, Perczel M. u. 50.
Időpont: 2017. május 24 szerda 17:00

További információk a könyvtár honlapján érhetők el.

Portugál látogató a kutatóhelyen

Dr. Luís Manuel Brás Bernardino alezredes, a Portugál Katonai Akadémia Stratégiai Nemzetközi Kapcsolatok Társadalmi és Politikatudományok Intézetének nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője tett látogatást a napokban a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyén (HVK TKH). A portugál vendéget dr. Besenyő János ezredes, a HVK TKH vezetője fogadta. Brás Bernardino alezredes a HVK TKH által szervezett, kétnapos nemzetközi Konfliktus a szürke zónában: az alkalmazkodás kihívása elnevezésű konferencián tartott előadást Az afrikai szürke zóna: Szahel címmel ...Bővebben»


Az összetett kihívásokra összetett válaszokat kell találni

A bonyolult, vagy összetett kihívásokra összetett válaszokat kell találni – mondta Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely által, Konfliktus a szürke zónában: az alkalmazkodás kihívása címmel szervezett konferencián május 10-én, szerdán a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

A dandártábornok a kétnapos fórum zárónapján elmondta: a mostanihoz hasonló szakmai fórumok nemcsak a stratégiai gondolkodás legújabb eredményeit hivatottak bemutatni, hanem lehetőséget teremtenek a nemzetek, illetve a civil és a katonai szféra közötti párbeszédre is. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a Magyar Honvédségnek kell választ adni ezekre a legújabb kori kihívásokra, hanem ebben a társadalomnak is fontos szerep jut. „Az már eddig is bebizonyosodott ...Bővebben»


Ma már nehéz megállapítani, mi a háború és mi a béke

Napjainkban mind jobban elmosódik a határvonal a béke és a háború között, és ehhez a környezethez kell alkalmazkodniuk a reguláris hadseregeknek – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes a május 9-én, kedden a Stefánia Palotában Konfliktus a szürke zónában: az alkalmazkodás kihívása címmel rendezett konferencián ...Bővebben»

A konferencián készült videó megtekintéséhez kattintson ide.

Terrorellenes kiállításon tették próbára magukat a Tudományos Kutatóhely szakemberei

Másfél hónappal a március 22-ei londoni terrortámadás után, május 3-4-én, Londonban szervezték meg az év legnagyobb, Security & Counter Terror Expo elnevezésű nemzetközi terrorizmus-ellenes kiállítását. Az eseményen a biztonságpolitikai szakértők mellett a civil biztonsági cégek, haditechnikai gyártók, oktatási és kutatási intézmények is képviseltették magukat.

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) részéről a kiállításra dr. Besenyő János ezredes, Holló Krisztián őrnagy és Pákozdi Nóra közalkalmazott látogatott el. Az állandó kiállításon a terrorellenes technológiák fejlesztései mellett négy helyszínen folytak konferenciák, és ugyanitt rendezték meg a 2017-es Terrorellenes Világkongresszus is, amelyet Richard English professzor, a Belfasti Egyetem nemzetközi ügyekért felelős volt helyettes kancellára nyitott meg ...Bővebben»


Szerencsénk volt, túléltük…

Folytatódott a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) és a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtár programsorozata a Honvédelmi Minisztériumban.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő „Szerencsénk volt, túléltük… - Világpolitika 1945-től napjainkig” című kötetét maga a szerző mutatta be az érdeklődőknek.A rendezvény házigazdája, dr. Besenyő János ezredes, a HVK TKH osztályvezetője elmondta: Nógrádi nagyon is komoly témákkal foglalkozik kötetében, melynek értéke − bár szigorú értelemben véve tanulmánykötetnek vagy tudományos műnek nem lehet nevezni − elvitathatatlan ...Bővebben»

Gyakornoki lehetőség a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyen!

Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) tevékenysége egyre közismertebb. Kiadványai immár nemcsak a Magyar Honvédségen belül népszerűek, de a nagyközönség körében is. Az ott folyó munkának ugyanakkor van egy kevésbé előtérbe helyezett, de annál fontosabb szegmense: a gyakornoki program ...Bővebben»

Fiatal szakértők egyeztettek a NATO jövőjéről

A NATO Transzformációs Szemináriumához kapcsolódva fiatal szakértők egyeztettek a szervezet jövőjéről és átalakulásának lehetséges irányairól március 21-én, kedden, a fővárosban. A Fiatal Szakértők Napján a NATO tagállamaiból az ötven meghívott munkacsoportokban értelmezte és kereste a megoldást a NATO előtt álló jelenlegi, valamint jövőbeli kihívásokra, tendenciákra.

Az ötven fiatal szakértő részvételével megrendezett eseményen a Kutatóhely is képviseltette magát. A munkacsoportok például olyan témakörökkel foglalkoztak, mint a politikai és katonai kihívások, a jövő biztonsági környezete és az elrettentés alkalmazása ...Bővebben»

Meghívó!

A Magyar ENSZ Társaság, a Közgáz Alma Mater, a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézete és a MTA KRTK Világgazdasági Intézete tisztelettel meghívja

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK, KÍNA és OROSZORSZÁG
A KIBONTAKOZÓ VILÁGHELYZET meghatározó geostratégiai háromszöge és Magyarország című rendezvényre.


A panelbeszélgetés előadói:
Magas István professzor, a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének tanára
Simai Mihály akadémikus, a Közgáz Alma Máter elnöke, a Magyar ENSZ Társaság elnöke
Szunomár Ágnes tud. munkatárs, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos csoportvezetője
Moderátor: Gömbös Ervin, professor emeritus (IBS), a Magyar ENSZ Társaság főtitkára

A rendezvény időpontja: 2017. március 30. (csütörtök) 16 óra
Helye: Budapesti Corvinus Egyetem, 1093 Budapest Fővám tér 13–15. (Sóház épület) (a központi épület mellett) S.3 (alagsori) terem
Kérjük, hogy jelezze részvételi szándékát a menszt@menszt.hu címen. A rendező szervezetek

Afrika és Magyarország, 2017-2027

Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja 2017. március 9-én rendezte meg Afrika és Magyarország 2017-2027 – lehetőségek, trendek és kihívások című workshopját a KÖFOP-2.1.2.-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” című projekt keretében, melyen a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetője és kutatói is részt vettek. A rendezvényen a magyar államapparátus releváns intézményeinek képviselői arról tartottak előadást, hogy az általuk gondozott területeken az említett időszakban milyen folyamatok, lehetőségek és kihívások várhatóak hazánk számára az afrikai kontinenssel kapcsolatban, elsősorban a gazdaság és a biztonság területén. A rendezvényen a Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika Főosztálya, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a Bevándorlásügyi és Migrációs Hivatal, illetve a Terrorelhárítási Központ képviseltette magát előadóval. A meghívott vendégek között helyet kaptak a Pécsi Afrika Kutatóközpont, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, a Migrációkutató Intézet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Külgazdasági és Külügyi Intézet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Információs Hivatal, illetve az NKE NETK és SVKK munkatársai, valamint kisebb részben a Kodolányi János Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói.

A workshop célja az volt, hogy az érintett szereplők megoszthassák egymással tapasztalataikat, percepciójukat, párbeszéd alakulhasson ki közöttük, és ezáltal irányokat vázolhassanak fel a következő évtized feladataira, kutatási területeire vonatkozóan. A szakértők szerint a kontinensen – hasonlóan az 1990-es évek Kelet-Közép-Európájához – jelenleg a piacok újraosztása zajlik, a kormányzat által meghirdetett „Déli Nyitás” politikája ezért is kecsegtet eredményekkel. Ezen a téren már látszanak pozitív példák, de alapvetően még csak a folyamat elején vagyunk, a komoly sikerekért még sokat kell dolgozni. A földrész kapcsán felmerült a migráció témája, amely a rendelkezésre álló számadatok alapján egyelőre alig érinti hazánkat, és érdekes módon megdőlni látszik az a kép, hogy Észak-Afrika főleg áteresztő szerepet játszik benne. A térségben működő radikális szervezetekről elhangzott legfontosabb megállapítás az, hogy ezek működése, a szervezetek retorikája ellenére egyelőre legfeljebb regionális dimenzióval bír. A gyenge központi igazgatás, a túlnépesedés és a gazdasági instabilitás egyes országok esetében azonban komoly aggodalomra adhat okot.

Szöveg: Dr. Marsai Viktor

Lángoló Európa?

Az ELTE ÁJK B épületében került megrendezésére a Prokon Kutató és Elemző Társaság szervezésében a Lángoló Európa címet viselő kerekasztal-beszélgetés. A kerekasztal-beszélgetésen Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, és Dr. Bács Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Terrorelhárítási Tanszékének oktatója mellett a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely képviseletében Dr. Besenyő János ezredes is részt vett. A szakértők azokra a Prokon által publikált elemzésben felvetett kérdésekre adtak választ: milyen jellegű terrortámadások várhatóak a következő években? Történt-e taktikai irányváltás a transznacionális terrorszervezetek részéről, mely a támadások jellegének megváltozásában lenne tetten érhető? Mi várható az Iszlám Állam iraki, szíriai erőinek megsemmisítése után, továbbá mit tehet Európa az elmúlt évtizedek integrációs- és biztonságpolitika terén elkövetett hiányosságok és a migrációs válság után? A beszélgetés során mind szociológiai, kulturális antropológiai, mind vallásfilozófiai, mind biztonságpolitikai szempontok felmerültek, igyekezve az egyetemi hallgatóknak, érdeklődőknek a migrációs válság, dezintegráció, radikalizáció, terrorizmus problémáját oly komplex módon bemutatni, mint amilyenek e problémák a maguk valójában is.
Az elemzés megtekintéséhez kattintson a linkre.

Invitation!

The Belgian Group of the International Society for Military Law and the Law of War is pleased to invite you to attend the first ‘Silent leges inter arma?’ conference.

This international conference will be hosted at the Grand Hotel Casselbergh in the centre of the historical city of Bruges (Belgium) from 20 through 22 September 2017. This conference will bring together practitioners and academics active in the field of security and defence with parliamentarians and their collaborators from a wide variety of Countries, to discuss the following topics ...Bővebben»

Az egyik legnagyobb magyar felfedezőről tartottak előadást

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének rendezvényén dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója beszélt a kötet formájában is megjelent kutatásairól, amelyeknek középpontjában Almásy László állt. A Szahara bűvöletében – az „angol beteg” igaz története: Almásy László hiteles életrajza című könyvben a szerző felidézte, hogy Almásy 1895. augusztus 22-én született Borostyánkőn (ma Bernstein, Ausztria) nemesi, bár nem grófi családban. 1926-ban az osztrák Steyr-túrakocsik megbízhatóságát bizonyítandó a Nílus mentén egész Szudánig vezetett, 1929-ben autóval járta végig az ősi Darb el-Arbain karavánutat.

A sivatag szerelmese lett, feléledt felfedezői hajlama, főként a Líbiai-sivatag titkai foglalkoztatták. 1932-ben angol társaival a legendás Zerzura oázis három völgyéből kettőt fedezett fel, később egyedül bukkant rá a harmadik völgyre. A délnyugat-egyiptomi sivatagban prehisztorikus sziklarajzokat talált, 1935-ben eljutott az Egyiptom déli határvidékén élő magyarabokhoz, a XVI. században a törökök által elhurcolt magyarok leszármazottjaihoz ...Bővebben»

Svéd látogató a Kutatóhelyen

Magnus Sätterberg svéd cserediplomata tett látogatást a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyen február 24-én, pénteken. A svéd diplomata az Európai Diplomáciai Program keretében érkezett hazánkba és magyarországi tartózkodása második napján ismerkedett meg a Kutatóhely tevékenység-rendszerével, stratégiájával és célkitűzéseivel, valamint betekintést nyerhetett az aktuális projektekbe és feladatokba. Magnus Sätterberget és dr. Csige Gábort, a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársát dr. Besenyő János ezredes, a Kutatóhely vezetője fogadta...Bővebben»

Lángoló Európa?

Kedves Meghívottak!

Az elmúlt két évben terrortámadások sora rázta meg Európát, amelyek a migrációs válság jelentette kihívás mellett nagy megterhelést jelentettek a kontinensnek. A terrorista szervezetek stratégiai céljai között szerepelhet a társadalom polarizálása, vagyis két ellentétes tábor létrehozása, mellyel sikeresebben tudják radikális üzeneteiket terjeszteni. Minden egyes terrortámadással közelebb kerülnek e céljuk megvalósításához. A háborús narratíva európai figyelmen kívül hagyása kedvez a nemzetközi terrorszervezetek számára, melyek eleve előszeretettel nyúlnak a pszichológiai hadviselés eszközeihez, mint amilyen a békében élő lakossággal szembeni harc is, ezáltal pedig a társadalom megfélemlítése...Bővebben»

Dzsihadizmus, radikalizmus, terrorizmus

Kettős könyvbemutatóval folytatódott az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH HFKP Tudományos Szakkönyvtár programsorozata a Honvédelmi Minisztériumban február 22-én, szerdán. A rendezvényen dr. Besenyő János ezredes mutatta be a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Dzsihadizmus, radikalizmus, terrorizmus című kötet szerzőjét, Kis-Benedek József nyugállományú ezredest, egyetemi tanárt az érdeklődőknek ...Bővebben»

Sportos napot tartottak a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely kutatói!

Sportos napot tartottak a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely kutatói! A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie − CISM) 2017-es CISM Day Run elnevezésű futóversenyén, február 17-én Dr. Stohl Róbert százados, Dr. Lóderer Balázs főhadnagy és Pákozdi Nóra képviselte a Kutatóhelyet.

További képekért kattintson ide.

Észak-Korea atomprogramja és a nemzetközi közösség

2017. február 9.-én, az ELTE Lágymányosi Campusán zajlott le az „Észak-Korea atomprogramja és a nemzetközi közösség című” konferencia. A konferencia a Republicon Intézet, és az ELTE Társadalomtudományi kar „Next Gen” rendezvénysorozatának keretében került megrendezésre, három meghívott szakértő részvételével: Lengyel Miklós, Magyarország egykori phenjani és szöuli nagykövete, Tálas Péter az NKE-SVKI igazgatója, valamint a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének képviseletében a Kutatóhely külső munkatársa, Horváth Csaba Barnabás. A konferencián Észak-Korea nukleáris fegyverkezése mellett a kérdés tágabb kontextusa, és a kibontakozás lehetőségei kerültek még tárgyalásra.

További információkért kattintson ide.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora ebben az évben is pályázatot hirdet doktori képzésre.

Tisztelt Pályázók!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora ebben az évben is pályázatot hirdet doktori képzésre. Az egyetemen folyó doktori képzés többciklusú, lineáris képzési rendszer legmagasabb szintje, mely az államtudományok, kiemelten a közigazgatás, a biztonság és védelempolitika, a hon- és a rendvédelem területein kutató szakembereknek biztosít lehetőséget a tudományos fokozat megszerzésére, hozzájárulva az oktatói és kutatói, tágabb értelemben a tudományos elit utánpótlásához ...Bővebben»

Defence and Strategy – Informing Credible Defence

The main purpose of the conference is to follow up the successful outcome and pattern of a fruitful exchange of views and experience among policy makers, defence and capability planners and scholars of the 2015 and 2016 Defence and Strategy Conference. The motto of 2017 Defence and Strategy International Conference - Informing Credible Defence – reflects the need for strengthening defence management by scientific methods and verified ...Bővebben»

További információkért kattintson ide.

Kína: vallás és politika

Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH HFKP Tudományos Szakkönyvtár rendszeresen szervezett könyvbemutatóján ezúttal dr. Kasznár Attila Vallás és kormányzat Kínában - A bölcseleti filozófiai-vallási rendszer hatása a XXI. századi kínai politikai rendszerre című kötetével ismerkedhettek meg az érdeklődök. A művet méltatók elsősorban annak alaposságát és új nézőpontrendszerét emelik ki.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő így ír ajánlójában: „A szerző túllép egy ország vallási-filozófiai szempontból vizsgált államberendezkedésének puszta bemutatásán, és biztonságpolitika dimenziójába helyezi írását. (…) A klasszikus filozófia és a modern politika párhuzamba állításával, a tehetséges politológus rámutat a kínai állam korábban a magyar tudományos életben feltáratlanul maradt potenciáljaira, amelyek eredményeként a Kínai Népköztársaság a világ vezető államai közé emelkedhetett, egyben alternatívát is mutat az ázsiai állam jövőbeni bel- és külpolitikai viszonyainak, nagyhatalmi státuszának alakulási lehetőségeit illetően.” ...Bővebben»Osztrák kitüntetés a kutatóhely vezetőjének

Az Osztrák Honvédelmi Társaság a külföldieknek adható legmagasabb kitüntetését, a tiszteletbeli lovagi tiszti keresztet adományozta dr. Besenyő János ezredesnek, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetőjének ...Bővebben»2016


A limanowai csata 102. évfordulója

2016. december 12-én, a limanowai csata 102. évfordulóján Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és Mieczysław Gocuł tábornok, a Lengyel Fegyveres Erők Vezérkarának főnöke közösen nyitották meg a „Júda magyar oroszlánjai Galícia földjén” című kiállítást Krakkóban. A megnyitó ünnepségen részt vett még és beszédet mondott Michael Sudrich, Lengyelország főrabbija, és Tótha Péter Joel vezető tábori rabbi. A beszédek és a budapesti Nigun együttes koncertje után a két hadsereg vezetői, valamint Schudrich főrabbi és Dr. Besenyő János ezredes, a Kutatóhely vezetője megtekintették a tárlatot, mely egészen 2017. június 3-ig lesz elérhető az érdeklődők számára a Galícia Zsidó Múzeumban ...Bővebben»

Az ünnepségen készült képek az alábbi linken tekinthetők meg: A limanowai csata 102. évfordulója

Katonák is segítenek a MikulásGyárban

Budapesten, az Ötvenhatosok terén felállított óriási sátorban tartós élelmiszereket, jó minőségű ruhákat, könyveket és játékokat gyűjtenek. A MikulásGyárba évről-évre egyre többen jelentkeznek önkéntesnek. A gyűjtésbe a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely dolgozói is besegítettek.

A rendezvényről készült felvétel az alábbi linken tekinthető meg: Katonák várták a gyerekeket a Mikulásgyárban

Hamarosan eltűnhet az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam az összeomlás küszöbén áll, de egyelőre nem látni, hogy ennek milyen következményei lesznek – hangzott el november 30-án, szerdán, Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban tartott könyvbemutatón. Az Iszlám Állam – A világ legvéresebb terrorszervezete című kötet bemutatóján Prantner Zoltán, a könyv szerzője, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének külső kutatója felidézte: 2014-ben a nemzetközi közvélemény megdöbbenve figyelte, ahogy a három évvel korábban káoszba süllyedt Közel-Keleten az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű terrorszervezet országnyi területeket vont fennhatósága alá, majd kikiáltotta a sária törvénykezés szélsőséges értelmezésén alapuló kalifátust.

A könyv 207 oldalon és 50 fejezeten keresztül mutatja be a téma legfontosabb aspektusait, kiegészítve a felhasznált forrásokkal, életrajzokkal és képekkel. A most megjelent kötet egyik aktualitását az adja, hogy már szerepel benne Oroszország közel-keleti beavatkozása is. A könyvben szó esik a szervezet felépítéséről, vezetőiről és stratégiájáról. Külön fejezetet kapott a kalifátus adminisztrációja és apparátusa, amelynek célja, hogy a terror állam elfogadtassa magát a meghódított területeken élő civilekkel.
A könyvbemutatóról készült képeket az alábbi linken tekinthetők meg: Hamarosan eltűnhet az Iszlám Állam

ESTV Katonai kihívás tudományos elemzése

Martin-Kovács Miklós interjúja Dr. Besenyő János ezredessel, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetőjével.
El Camino - másodszor

Két barát, egy honvéd alezredes és egy katonai fotóriporter. Egy újabb út; 350 kilóméter, tele élménnyel, érzéssel és rabul ejtett pllanatta. Az út, vagyis El Camino: A fizikai erőnlét, a kitartás, az akaraterő és az elszántság próbája, a nyitottság, az elfogadás és az önmagunk megismerésének spirituális kalandja.

A teljes beszámoló megtekintéséhez kattintson az alábbi linkre: El Camino - másodszor


„Valódi magyar és magyar zsidó aranykor volt uralkodása” – 100 éve hunyt el Ferenc József

100 éve, 1916. november 21-én hunyt el Ferenc József osztrák császár és magyar király. Az uralkodó és a zsidóság kapcsolatáról adott interjút Bíró Ákos önkéntes műveleti tartalékos százados, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely munkatársa. A történész szerint miként a zsidóság az 1848-49-es szabadságharcban a magyarok mellé állt, a kiegyezés után az ő hűségükhöz sem férhetett kétség. Jelentős szerepet játszottak a korszak gazdasági fellendülésében – Szegeden Pick és Kotányi gyárai fémjelezték ezt.

A társadalmi beilleszkedést nemcsak ez bizonyítja, hanem a nemesi címek, s az I. világháborús harcokban vállalt kiemelkedő szerep. Bíró Ákos meggyőződése, hogy a Tanácsköztársaság terrorja a zsidóság ellen is irányult, ezért csatlakozott kiemelkedően sok izraelita Horthy Miklós Nemzeti Hadseregéhez 1919-ben. ...Bővebben»

Kerekasztal-beszélgetés

Európát érintő geopolitikai, társadalmi és gazdasági kockázatok és forgatókönyvek 2016 késő tavaszán - Kerekasztal-beszélgetés Dr. Besenyő János ezredessel, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetőjének részvételével.

A videó megtekintéséhez kattintson ide.


Tábori rabbik Ferenc József császár és király haderejében

„Franz Joseph málkénu" – Ferenc József a felekezetközi béke, a művészet és a tudomány pártfogója címmel szervezett tudományos konferenciát az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, október 27-én, Budapesten. A konferencián a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely képviseletében Bíró Ákos önkéntes műveleti tartalékos százados tartott előadást, „Kétfejű sas Dávid Pajzsán - Tábori rabbik Ferenc József császár és király haderejében" címmel.

A konferencia fővédnöke Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet volt, aki videó üzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit. A konferenciával a Rabbiképző Intézet egykori névadójára emlékezett I. Ferenc József császár és király közelgő halálozási jubileuma okán.

A rendezvény I. Ferenc József felekezeti értelmezéseit, a modern fejlődés-gondolat korabeli megjelenéseit, az uralkodóház önmagáról kialakított képét és ennek társadalmi percepcióját, valamint Ferenc Józsefnek és korának különböző közösségi emlékezettörténeteit járta körül. ...Bővebben»

Egy elfeledett epizód a magyar történelemből

Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Tudományos Szakkönyvtára közös szervezésében került megrendezésre Dr. Szabó Pál „1440 - Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei” című könyvbemutatója.

A szerző (aki jogász, tanár, történész és középkorkutató) eredetileg summa cum laude minősítést kapott doktori értekezésként írta meg tudományos igényű munkáját. Szabó Pál Nándorfehérvár első, 1440-es szultáni ostromát és annak körülményeit mutatja be részletesen - és helyezi el a vár 1456-os oszmán-török ostromát megelőző időszakának történetébe. Tanulmányához a korabeli forrásokon alapuló kutatásai alapján a természettudományok, a középkorkutatás, a hadtörténet, a fegyvertörténet, a bizantinológia, az oszmanisztika és a jogtörténet módszereit hívta segítségül. A kötet 2015-ben látott napvilágot. ...Bővebben»

Kínai delegáció Magyarországon

Kínai delegáció látogatott Magyarországra a kínai-magyar stratégiai párbeszéd 3. fordulója alkalmából. A megbeszélésen Dr. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének vezetője is részt vett. ...Bővebben»
Könyvadomány a katonáknak

A határ menti feladatok támogatására október közepén könyvadomány érkezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségébe.

A Könyvbazár Kft. mintegy 800 ezer forintos könyvadományt ajándékozott a helyőrségi könyvtárnak. A könyveket és az adományozási szerződést Szabóné Szabó Andrea alezredes, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományszervező Osztály (Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely) osztályvezető-helyettese adta át Drót László ezredesnek, Hódmezővásárhely helyőrség-parancsnokának. ...Bővebben»

Tanácsosi kinevezés

Gratulálunk Dr. Kiss Álmos Péternek, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezető kutatójának tanácsosi kinevezéséhez!

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhellyel ismerkedtek a kínai vendégek

A Kínai Népi Felszabadító Fegyveres Erők oktatási tanintézeteinek delegációja európai körutazás keretében - Csehországot és Lengyelországot követően - Magyarországra is ellátogatott. Itt tartózkodásuk során a vendégek - többek között - megismerkedhettek az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományszervező Osztály - más néven a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely - tevékenységi rendszerével.

Megjelent a Magyar Honvéd 2016. októberi száma!

Megjelent a Magyar Honvéd 2016. októberi száma, melyben a szeptemberi számban közölt cikk („Terrorháló - Az „Iszlám Állam” propagandagépezete) folytatásaként Révész Béla készített interjút Dr. Vogel Dávid főhadnaggyal, a HVK TKH kutatójával, "Gyerekek háborúja" címmel.


Fejlesztés és biztonság egy kortárs konfliktusövezetben.

Meghívó!
Fejlesztés és biztonság egy kortárs konfliktusövezetben - Migrációs válság, tapasztalatok és jövőbeni lehetőségek című konferenciára.
További információkért kattintson a linkre.

Invitation!
The conference will focus on the Development and Security in a Contemporary Conflict Zones in a context of ongoing conflicts in Iraq, Syria or Libya and reassessment of lessons from earlier interventions in Iraq and Afghanistan..
For more information click on the following link.


A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye és a MH Kiképzési és Doktrinális Központ Tudományos Szakkönyvtára tisztelettel meghívja Önt 2016. június 16-án, csütörtökön 15.00 órakor

GŐGH GÁBOR – MONOSTORI PÉTER: A MAGYAR KIRÁLYI LÉGIERŐ KÉPES KRÓNIKÁJA 1890-1945 című könyv bemutatójára.

A könyvbemutató házigazdája: Dr. Besenyő János ezredes, osztályvezető. A könyvet bemutatja: Dr. Gőgh Gábor és Monostori Péter.

Helyszín: Honvédelmi Minisztérium, 1055 Budapest, Balaton u. 7-11., C. épület II. emeleti tanácsterem.

Érdeklődés esetén a könyv kedvezményes megvásárlására lehetőséget biztosítunk a helyszínen a könyvbemutatót követően. A 25.000 Ft-os bolti ár helyett 15.000 Ft-ért lehet megvásárolni a könyvet. Amennyiben megjelenésére számíthatunk, kérjük, hogy jelezzen vissza az alábbi telefonszámokon. MH Kiképzési és Doktrinális Központ Tudományos Szakkönyvtár tel.: HM:222-11 ; 214-65 ; 223-58; külsős: +36 1 474 1668

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye és az ELTE Konfuciusz Intézet közös szervezésében tartották meg a "Kína a globális kihívások tükrében" című konferenciát.

Negyedik nemzetközi tudományos konferenciáját tartotta a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely május 25-én a Stefánia Palotában. A szimpózium témája ezúttal Kína volt. A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az ELTE Konfuciusz Intézet közös szervezésében tartották meg a „Kína a globális kihívások tükrében” című konferenciát. A tudományos tanácskozás elsősorban napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő civilizációs terének történelmi, gazdasági, biztonságpolitikai folyamataira fókuszált.

Elhangzott előadások és képek megtekintése.

Alkalmazott tudomány

Az elmúlt két évben egyre többet lehet hallani és olvasni a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyről (HVK TKH). A háttérben dolgozó csapat munkájának, a jelen és a jövő feladatainak megismerésében dr. Besenyő János ezredes, a szervezet vezetője volt segítségünkre. A viszonylag új csoport tevékenységi körének komoly múltja van. A Honvéd Vezérkaron belül az 1950-es évektől kezdve működött hasonló jellegű kutatóhely. Azonban a 2000-es évek elején a Magyar Honvédség komoly átalakításon esett át, így ez a szervezet is megszűnt, és tizenhárom évnyi csend következett.

A tudományos élet megújításának szükségességét felismerve dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke két esztendővel ezelőtt javaslatot tett a HVK TKH létrehozására, s a Honvédelmi Minisztérium megadta erre a lehetőséget. Az MH Kiképzési- és Doktrinális Központ bázisán megteremtett kutatóhely számos funkciót lát el. Eredményeik némelyike bárki számára látható, de több olyan munkájuk is létezik, amelyekhez csak speciális engedéllyel lehet hozzájutni. Ha röviden kellene összefoglalni rendeltetésüket, a kutatóhely ...Bővebben»

Egy különleges magyar könyv, francia fordításban

Egy különleges magyar könyv, francia fordításban Címkék: ENSZ, misszió, parlamenti államtitkár „Ez a kötet attól is rendhagyó, hogy a szerzők a Közép-afrikai Köztársaság ENSZ-missziójában szolgáló katonáink visszajelzéseit is felhasználták a könyv készítésekor, hiszen a megírt tudás és tapasztalat más országok katonáinak is létfontosságú lehet a régióban teljesítendő missziós szolgálathoz” – hangsúlyozta Vargha Tamás Szegeden, április 28-án, csütörtökön. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a La République Centrafricaine című (magyarul: Országismertető - Közép-afrikai Köztársaság) című, a Közép-afrikai Köztársaságot elemző országismertető kötet francia nyelvű kiadásának bemutatóján vett részt a szegedi Frankofón Egyetemi Központban ...Bővebben»

Hiánypótló kiadvány az aszimmetrikus hadviselésről

A negyedik generációs hadviselésről szól az a kötet, amelyet április 20-án mutattak be a Stefánia Palotában. Dr. Kiss Álmos Péter Háború a nép között – Esettanulmányok a negyedik generációs hadviselés történetéből című könyvét Szpisják József dandártábornok és Kriston István főtörzszászlós méltatta.

Szerda délután tartották a Zrínyi Kiadó gondozásában, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének közreműködésével megjelent Háború a nép között – Esettanulmányok a negyedik generációs hadviselés történetéből című könyv bemutatóját a Stefánia Palotában. A szerző, dr. Kiss Álmos Péter az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Doktrinális Elemző Értékelő Osztály munkatársa, aki évtizedes hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik: húsz évet szolgált az Egyesült Államok fegyveres erőinél, először mint ejtőernyős lövész, később mint hírszerző specialista, nyelvtanár, lélektani hadviselési specialista és leszerelési ellenőr. Nyugdíjazása óta biztonsági szaktanácsadó, a most megjelenő kötet pedig hasonló című, két évvel ezelőtt megjelent angol nyelvű kötetének aktualizált magyar változata ...Bővebben»

2016.04.28 Országismertető – Közép-afrikai Köztársaság

Tisztelettel meghívjuk Önt Balogh Andrea, Besenyő János, Miletics Péter, Vogel Dávid: Országismertető – Közép-afrikai Köztársaság c. könyv francia nyelvű kiadásának könyvbemutatójára. A fordítás megjelenése az SZTE Frankofón Egyetemi Központ és a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely közötti együttműködés keretében valósult meg. A könyvbemutatón beszédet mond Prof. Dr. Trócsányi László egyetemi tanár, igazságügyi miniszter és Vargha Tamás miniszterhelyettes úr.

2016.04.28 2nd NATO Cyber Defence Smart Defence Projects’ (CD SDP)

2nd NATO Cyber Defence Smart Defence Projects’ (CD SDP) Conference
A SMART APPROACH TO A SMARTER CYBER DEFENCE Academia, Industry and EU-NATO Cooperation
Organised by The Ministry of Defence of Portugal (MDN) with support from the NATO Industry Cyber Partnership (NICP) CIWA and AFCEA Portugal
MILITARY ACADEMY (Portugal, 28 April 2016)2016.04.22 "A menekültipar"

Egy könyv tabukról és tényekről.
Tudta Ön, hogy már most is három millióan dolgoznak bevándorlókét Németországban, háromszor annyian, mint az autóiparban, a BMW-től az Opelen át a Volkswagenig együttvéve? Nem? És azt, hogy a menekültipar Németországban évente 13 billió (!) forintos üzlet? Ha elolvassa Udo Ulfkotte tények sokaságával alátámasztott leleplező könyvét, másként fog gondolkodni a menekültkérdésről.
Egy évvel a Magyarországon is nagy visszhangot kiváltó, Megvásárolt újságírók című médiakritikai könyve után, újra forró témához nyúlt Udo Ulfkotte német tényfeltáró újságíró aki 17 éven át volt a nagyhírű Frankfurter Allgemeine Zeitung haditudósítója és szerkesztő-riportere. Ulfkotte annak járt utána, hogy kik és mekkora hasznok húznak a milliószámra Európába érkező észak-afrikai, közel-keleti és közép-ázsiai menekültből?

2016.04.20 Kiss Álmos Péter: Háború a nép között - Esettanulmány a negyedik generációs hadviselés történetébők

A második világháborút követő évtizedekben a hadviselés domináns formája a negyedik generációs (vagy aszimmetrikus) konfliktus lett: a nem állami hadviselők erőszakos, fegyveres kihívása az állam hatalmával, tekintélyével, legitimációjával szemben. E konfliktusok nemcsak Európa peremvidékén (a Balkánon, a Kaukázusban) hoztak jelentős változásokat, de megérintették az Európai Unió egyes központi államait (például Franciaország) is. E kötet azokat az alapelveket keresi, amelyekkel egy demokratikus európai állam kormánya idegen segítség nélkül is meg tud felelni a kihívásnak, ugyanakkor a törvény és az erkölcs határain belül tud maradni, meg tudja őrizni nemzeti kultúráját és hagyományait, illetve meg tudja tartani értékeit, szabadságjogait és életmódját. A könyv az Egyesül Államokban az Összhaderőnemi Különleges Műveleti Egyetem (Joint Special Operations University – JSOU) ajánlott irodalom és oktatási segédanyag. Több egyetemen (például a krakkói Jagello Egyetem és az észak-karolinai Clemson Egyetem) tankönyvként ajánlja. Az érdeklődök számára online megrendelhető az alábbi linken: 2016. április 24.-én lehetőség nyílik a szerző által dedikáltatni a könyvet 13:00 és 14:00 között a Nemzetközi Könyvfesztiválon a Zrínyi Kiadó standjánál (B épület, B63 stand).

2016.03.30 A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyét látogatta meg a kínai attasé

Zhang Dengwan főezredes, kínai katonai és légügyi attasé, valamint két munkatársa látogatta meg a napokban az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK) Doktrinális Elemző-értékelő Osztályát, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyét.

A látogatás célja a tudományos kutatóhely és az attaséhivatal együttműködési lehetőségeinek feltárása és fokozása volt. A látogatást megelőzően a kutatóhely az ELTE Konfuciusz Intézettel közösen egy Kína-konferencia szervezésébe kezdett, amit „Kína a globális kihívások tükrében” címmel, május 25-én rendeznek meg Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban. A konferencia célja, hogy a résztvevők tanulmányozzák Kína globális képességeinek és felelősségvállalásának fejlődését. A rendezvény témakörei ezért elsősorban Kína és a világ meghatározó kihívásainak viszonyát ölelik fel.

2016.03.24 Gáspár Tibor: A magyar fegyver-és lőszerbiztosítás története

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye és az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Tudományos Szakkönyvtára tisztelettel meghívja Önt
2016. március 24-én, csütörtökön 15.00 órakor
Gáspár Tibor: A magyar fegyver-és lőszerbiztosítás története című könyv bemutatójára.

A könyv 2015-bena Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg.

A könyvbemutató házigazdája: Dr. Besenyő János ezredes, osztályvezető
A könyvet bemutatja: Dr. Gáspár Tibor ny. vezérőrnagy

Helyszín: Honvédelmi Minisztérium, 1055 Budapest, Balaton u. 7-11., II. emelet 285. sz. előadóterem

2016.03.17 Zak Ebrahim: A terrorista fia - Történet a választás szabadságáról

„Nem véletlen, hogy a gyilkos gyűlöletet tanítani kell – sőt erőnek erejével kell az emberekbe oltani. Ez az érzés ugyanis nem természetes jelenség, hanem hazugság. Hazugság, amelyet újra és újra elhitetnek azokkal, akiknek jóformán semmijük sincs, és akik nem ismerhetnek meg más világnézetet. Hazugság, amelyben apám is hitt, és amelyet velem is szeretett volna elhitetni. Az egész életem azzal telt, hogy próbáltam megérteni, miért lett apám terrorista, és nyomasztott a tudat, hogy a terrorizmus nekem már a véremben van. Zak Ebrahim hétéves volt, amikor apja, az egyiptomi születésű mérnök El-Sayyid Nosair lelőtte Meir Kahane rabbit, a Zsidó Védelmi Liga vezetőjét. Miközben Nosair börtönbüntetését töltötte, segített megtervezni a World Trade Center elleni, 1993-as bombatámadást. Az író-béke aktivista Zak Ebrahim előadásból megtudhatjuk, milyen utat járt be, míg sikerült maga mögött hagynia apja szörnyű ideológiai örökségét. Története és tevékenysége reményt ad nekünk, hogy a gyilkos gyűlöletet nem lehet mindenkibe elültetni. Az előadás megtekintéséhez kattintson az alábbi linkre.

Siker lett a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének új könyve

Nagy érdeklődés övezi a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének nemrégiben, Az Iszlám Állam – Terrorizmus 2.0 Történet, ideológia, propaganda címmel megjelent könyvét.

Az eladási listák élére került kötet utóéletéről a mű egyik szerzőjével és a kutatóhely vezetőjével, dr. Besenyő János ezredessel, valamint Kocsis András Sándorral, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk.

2016.02.25 Ritecz György-Sallai János: A migráció trendjei, okai és kezelésének lehetősége könyvbemutató

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye és a
MH Kiképzési és Doktrinális Központ Tudományos Szakkönyvtára
tisztelettel meghívja Önt
2016. február 25-én, csütörtökön 15.00 órakor
Ritecz György- Sallai János:
A migráció trendjei, okai És kezelésének lehetősége
című könyv bemutatójára.2016.01.29 Iszlám Állam - Terrorizmus 2.0 könyvbemutató

A kötet hármas nézőpontból – a történet, az ideológia és a propaganda témaköreit vizsgálva – mutatja be a Közel-Kelet és a nagyvilág biztonságát ma leginkább fenyegető terrorszervezetet. A szerzők elsősorban azokat a területeket elemzik, ahol korábban ismeretlen, sosem alkalmazott módszerek, harci, finanszírozási és kommunikációs technikák jelentek meg.

A fegyverek és pokolgépek tárháza mára végérvényesen kiegészült a propagandagépezet hírközlési és informatikai eszközeivel.


2015


2015.11.19 Nemere István - Tűzön-vízen át - Zsigmond trilógia könyvbemutató

Nemere Istvánnal találkozhattak az olvasók

Nemere István legújabb, „Tűzön-vízen át” című könyvét mutatta be a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Tudományos Szakkönyvtár író-olvasó találkozóján november 19-én, a Honvédelmi Minisztériumban. „Nemere Istvánt szinte mindenki olvasott. Ha nem is saját néven írt könyvét vagy novelláját, hanem álnevei egyikén írt művét. Magyarországon senki nem írt annyi könyvet, és nem alkotott annyi műfajban, mint ő. Ezért is nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat a népszerű és sokoldalú író” – mondta köszöntőjében Szpisják József dandártábornok. Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka kiemelte, Nemere István megjelent műveinek számával tartja a magyar rekordot, műveinek eladási példányszámai pedig megközelítetik a tizenegymilliót. Főleg tudományos-fantasztikus munkái és paranormális jelenségekkel foglalkozó művei tették ismertté, de több más műfajban is publikál, romantikus és történelmi regényeket is ír.

2015.10.15 Marcellus Mihály Pannon-Trilógia

A könyvlátogatók között az egyik legnépszerűbb, ezért meghívtuk a szerzőt egy író-olvasó találkozóra

Marcellus Mihály író eredeti neve Mészáros Mihály. A Marcellus művészi álnév azon írói tevékenységének névjegye, amellyel bemutatni igyekszik a római kori Pannonia hiteles történetét, eseményeit, érdekességeit, melyek kutatási eredményeire és tanulmányaira támaszkodnak. 2013-tól a Gold Book Kiadó égisze alatt jelennek meg regényei, többek között a „Marcus Aurelius Pannoniában” trilógia kötetei is, az „Északi vihar”, és „A Pannon” címmel. A nemrégiben megjelent „Az utolsó háború” című könyve, a Marcus Aurelius Pannonia földjén folytatott háborújáról szóló trilógia 3. része.